logo czlazne.cz

Františkovy Lázně jsou jedním z pilířù tzv. Západočeského lázeňského trojúhelníku. Přestože jsou malé, jsou velmi krásné. Jejich poloha blízko německé hranice a nedaleko historického Chebu z nich dělá velmi atraktivní turistickou destinaci. Do dnešní doby si zachovaly ráz lázeňského města z přelomu 19. a 20. století, kdy bylo evropské lázeňství na svém vrcholu.

 

.

Město bylo založeno v roce 1793 císařem Františkem I. Po něm nese i své jméno. Léčivé účinky zdejších pramenů jsou známy od 15. století. Za zakladatele lázeňského provozu jako prvních slatinných lázní na světě je považován lékař Bernhard Adler (1753–1810), rodák z Chebu.

Minerální voda je využívána k pitným kúrám, ke koupelím a k přípravě slatinných zábalů. Využíván je i zřídelní plyn (oxid uhličitý). Do balneoprovozů jsou jímány vody ze zdrojů BJ2 Stanislav, A1 Nový Kostelní, Glauber III, LII Císařský, E1 Erika, HJ2 ČKD, Adler, XIVd, Palliardi, Cartellieri a Štěpánka. Dle léčivých indikací má zdejší voda pozitivní účinek na choroby srdeční a oběhové soustavy, pohybového aparátu, ženské sterility a dětské gynekologie. Aktivně se využívá 23 pramenů vody typu Na2SO4, které jsou zachyceny mělkými jímkami a vrty.Významným předělem byl rok 1822, kdy stáčírnu minerálních vod ve Františkových Lázních získal do nájmu Josef August Hecht. Díky technickým inovacím (hermetické plnění lahví bez přístupu vzduchu) dokázal zvýšit export minerální vody a ekonomicky oživit lázně. Vysoká návštěvnost, vrcholící v roce 1912 (65 000 osob za sezónu), nároky na zásobování v letech 1917–1918 vybudovaného nového velkého lázeňského domu Harwey, hledání nových ubytovacích možností vedly k rozsáhlému geologickému průzkumu a rozvoji lázeňského města.

Stejně jako v minulosti svým způsobem léčí také samotné prostředí Františkových Lázní. Historické centrum města s krásnou empírovou a klasicistní zástavbou je obklopeno rozsáhlými anglickými parky, což z města činí jedno z nejkrásnějších lázeňských míst v Evropě. Známým symbolem města je socha Františka, ke které se váže milá legenda, která praví, že každá pacientka, která se dotkne palce levé nohy sochy otěhotní.

Město navštívili význačné osobnosti své doby. Např. František I., císař Svaté říše římské, Milan I., srbský kníže, Johann Wolfgang von Goethe, německý básník, Ludwig van Beethoven, německý hudební skladatel, Johann Strauss mladší, rakouský skladatel, Božena Němcová, česká spisovatelka, Franz Kafka, spisovatel a další.

Třeboň

Třeboň

Lázeňské město Třeboň se nachází v Jižních Čechách, přibližně na půli cesty mezi Českými Budějovicemi a Jindřichovým Hradcem, v malebné nížinné oblasti zvané Třeboňská pánev.
Luhačovice

Luhačovice

Luhačovice nabízejí svým návštěvníkům, mnoho možností, jak strávit volný čas. Přímo ve městě je mnoho historických staveb a kulturních památek.
Lázně Aurora

Lázně Aurora

Lázeňské pobyty. Objevte blahodárnou sílu třeboňské slatiny v Lázních Aurora. Máme pro Vás širokou nabídku lázeňských pobytů plných kvalitních lázeňských procedur.
Mariánské Lázně

Mariánské Lázně

Mariánské Lázně jsou tradiční lázně s uvolňujícími zážitky.